Ja veel üks maitseelamus eelmise aasta lõpust. Tegu siis kohupiimadesserdiga, mille retsept on pärit Nami-Namist.
Jõuluhõnguline kohupiimadessert
4 dl vahukoort
250 g kohupiima
1 tl vanillsuhkrut
1,5 dl pohlamoosi
50 g piparkooke
Kaunistuseks: pohli
Vahukoor vahustada, lisada kohupiim ja vanillsuhkur. Maitsestada kreem pohlamoosiga, vajadusel lisada suhkrut. Vahetult enne serveerimist asetada kohupiimakreem katkimurtud piparkookidega kihiti klaaspokaali sisse. Kaunistada marjadega.
Kommentaarid: Väga mõnus magustoit. Mul oli küll kaunistatud punaste sõstardega, kuna pohli polnud.
jaanuar 17, 2013
Suitsukana quiche
Eelmise aasta lõpul sai tehtud üks quiche. Ma vist paar quiche'i olen oma elus varem teinud. Seekord kukkus igatahes väga maitsev välja :)
Suitsukana quiche
500 g pärmi-lehttaigent
ca 300 g suitsukana (oli vist?)
1 porru
1 paprika
riivjuust
3 muna
500 g hapukoort
Põhi siis poest pärit pärmi-lehttaigen, millele laotasin suitsukana-, porru- ja paprikatükid. Sinna peale soolaga maitsestatud muna-hapukoore segu ja riivjuust. Ahju ja oligi peagi valmis :)
Suitsukana quiche
500 g pärmi-lehttaigent
ca 300 g suitsukana (oli vist?)
1 porru
1 paprika
riivjuust
3 muna
500 g hapukoort
Põhi siis poest pärit pärmi-lehttaigen, millele laotasin suitsukana-, porru- ja paprikatükid. Sinna peale soolaga maitsestatud muna-hapukoore segu ja riivjuust. Ahju ja oligi peagi valmis :)
detsember 13, 2012
Juustukook aprikooside ja vaarikatega
Tütrekese 4. elukuu täitumise puhul tegin ühte juustukooki, mille retsept pärineb Pereköögi aprill 2011 retseptivihikust. Kuna ma endiselt katsetan gaasiahjuga küpsetamist ja alati täiuslikult see ei õnnestu, siis ka seekord sai kook pealt natuke mittekaubanduslik. Lisaks püüdsin aprikoosidega peale "kirjutada" number nelja, aga ka see ei õnnestunud, kuna mõned aprkoosid uppusid lihtsalt ära. Ju oli mul väiksem vorm ja täidiseosa liiga paks.
Juustukook aprikooside ja vaarikatega
Põhi:
250 g Digestive küpsiseid
100 g sulatatud võid
Kate:
600 g maitsestamata toorjuustu
3 muna
1 purk (400 g) kondenspiima
1 tl vanillsuhkrut
1 purk (420 g) aprikoosikompotti
200 g külmutatud vaarikaid
Küpsised purustada ja segada sulavõiga. Segu suruda küpsetuspaberiga vooderdatud nelinurkse ahjuvormi (20x30 cm) põhja ning tõsta katte valmistamise ajaks külma. Katteks vahustada toasoe toorjuust munadega, lisada kondenspiim ja vanillsuhkur. Laotada kate vormi küpsisepõhjale. Katta nõrutatud aprikoosipoolikute ja vaarikatega. Küpsetada ahjus 175 kraadi juures 30-40 min. Kate peaks jääma keskelt veidi "Loksuv", jahtudes see tahkub.
Kommentaarid: Maitseb paremini järgmisel päeval.
november 23, 2012
Kodujuustukook vaarikatega
Tütre 3kuuseks saamise puhul valmis kodujuustukook vaarikatega, algne retsept pärit raamatust "100 kooki 3". Mina tegin seda nii:
Kodujuustukook vaarikatega
Põhi:
150 g küpsiseid
75 g sulatatud võid
Täidis:
400 g kodujuustu
4 dl vahukoort
0,5 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
3 tl želatiini
3 sl vett
Kaunistamiseks:
vaarikaid
2 tl želatiini
1 dl vett
1 tl suhkrut
1 tl sidrunimahla
Küpsised purustada ja segada hulka sulatatud või. Vooderdada lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning suruda küpsisesegu selle põhja. Panna täidise valmistamise ajaks külmkappi. Vahustada koor suhkru ja vanillsuhkruga, segada hulka kodujuust. Mõõta 3 tl želatiini vette ja lasta 5 minutit paisuda, seejärel sulatada kuumas veevannis. Lasta veidi jahtuda ja valada pidevalt segades peene joana kodujuustuvahu hulka. Kallata mass vormi ja asetada külmkappi tarduma. Mõne tunni pärast (mina tegin järgmisel päeval) sulatada vee-, suhkru- ja sidrunimahlasegus 2 tl želatiini. Laotada vaarikad tordile ja määrida neile pintsliga jahtunud mahla-želatiinisegu. Panna kook veel pooleks tunniks külmkappi.
Kommentaarid: Originaalretseptis oli põhjas veel 80 g röstitud ja purustatud metspähkleid. Minul jäi täidis veidi vedelavõitu, nii et pärast lahti lõikamist enam mingit kaubanduslikku välimust polnud. Algul serveerides (ehk tegemisele järgmisel päeval) tundus kook päris rammus ja magus, aga järgmistel päevadel maitses isegi paremini :)
oktoober 12, 2012
Õunakringel
Tütrekese 2. elukuu täitumise puhul tegin õunakringlit, mille retsept pärineb raamatust "100 kooki 3". Tegin sealsest retseptist poole koguse ja mõne asja jätsin ära. Koguse poolest tuli paras, aga täidist ja purukatet oleks pidanud rohkem olema. Siit siis retsept nagu mina seekord tegin:
Õunakringel
Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
1 tl soola
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
8 dl jahu
100 g pehmet võid
Purukate:
1,25 dl jahu
0,5 dl fariinsuhkrut
1 tl kaneeli
0,5 tl soola
50 g võid
Täidis:
3 suuremat hapukat õuna
25 g võid
0,75 dl fariinsuhkrut
1 tl kaneeli
Määrimiseks 1 muna
Pärm pudendada käesooja piima sisse, lisada sool, suhkur ja vanillsuhkur. Sõeluda vähehaaval juurde jahu. Sõtkuda taignasse pehme või. Jätkata sõtkumist seni, kuni tainas käte küljest lahti tuleb. Lasta kerkida.
Koorida õunad, eemaldada südamik ning lõigata tükkideks. Sulatada kastrulis või, lisada suhkur, kaneel ja õunatükid ning hautada 5 minutit. Tõsta kastrul tulelt ja lasta segul jahtuda.
Puru tegemiseks segada omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel ja sool. Lisada külm või ja näppida ühtlaselt tükiliseks.
Sõtkuda tainas alla ja valada jahuga ülepuistatud lauale. Rullida laiali. Tõsta õunasegu tainale ja katta purukattega. Keerata tihedalt rulli ja lõigata pikuti pooleks. Ribad põimida kokku ja asetada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintseldada munaga. Küpsetada 200kraadises ahjus 25-30 minutit. Enne serveerimist lasta natuke jahtuda.
Kommentaarid: Algretseptis oli tainas veel kardemoni, aga see meie perele ei maitse. Purukattes oli ette nähtud ka hakitud ja röstitud metsapähkleid - neid mul lihtsalt kodus polnud, aga järgmine kord vast paneks küll. Samuti nägi originaalretsept ette, et purukate läheb nii vahele kui peale. Mina panin seekord ainult vahele ja peale raputasin tuhksuhkrut. Kringli vormisin nr 2 kujuliseks, kuna tütar sai 2kuuseks. Tuli väga maitsev ja oli täitsa hea veel ka järgmistel päevadel.
september 12, 2012
Küpsisekook
Tütre esimese elukuu täitumise puhul tegin küpsisekooki, mille retsept on pärit retseptivihikust "Pereköök" (november 2011). Originaalretseptis oli kook tehtud šokolaadiküpsistega ning ka kondenspiim ja kohupiimakreem olid kakaoga. Mina tegin kõik nö heledatest komponentidest. Pohlade asemel kasutasin külmutatud punaseid sõstraid.
Küpsisekook
3 pakki küpsiseid
300 g kondenspiima suhkruga
400 g kohupiimakreemi
(külmutatud) marju: pohli, jõhvikaid või punaseid sõstraid
Kaunistuseks: pohlad, jõhvikad või punased sõstrad
Küpsised purustada näppude vahel väikesteks tükkideks. Segada suures kausis kohupiimakreem ja kondenspiim. Lisada tükeldatud küpsised ja marjad. Vooderdada kauss toidukilega nii, et kile jääb äärtest üle rippuma. Tõsta segu kaussi ja kata kilega. Panna 4-12 tunniks külmkappi. Enne serveerimist kummutada kook alusele ja kaunistada marjadega.
Kommentaarid: Mul sai natuke liiga magus, aga muidu oli maitsev. Võib teinekordki teha. Hea variatsioon tavalisele küpsisetordile.
märts 28, 2012
Hakkliharull
Tänane õhtusöök oli hakkliharull kartuliviiludega.
Hakkliharull
1 toores kartul
0,5 kl piima
1 sibul
400 g hakkliha
1 tl soola
1 muna
musta pipart
Täidis:
tomatipüreed
4 viilu suitsuliha või peekonit
riivitud juustu
Määrimiseks õli
Kartul riivida piima hulka, hakkida sibul. Hakkliha segada
riivitud kartuli, sibula, soola, pipra ja munaga, segada ühtlaseks.
Hakklihamass vormida küpsetusplaadile laiali. Keskele määrida tomatipüreed ja
selle peale laduda suitsuliha viilud. Raputada peale juustu. Taigen keerata
paberi abil rulli. Rull panna ahjuvormi ja määrida õliga. Võib lisada pisut vett.
Kommentaarid: tegelikult originaalretseptis määriti seest veel sinepiga ja pealt mädarõikaga, aga kuna mulle ei meeldi kumbki, siis jäid need loomulikult välja. Aga hea vaheldus meie tavapärasele pikkpoisile.
Allikas: kokaraamat "Pühapäevalõuna" (1996)
Kartuliviilud
6 keskmist kartulit
0,5 tl sibulapulbrit
0,5 tl paprikapulbrit
0,25 tl küüslaugusoola
0,25 tl musta pipart
Lõigata kartulid 5 mm paksusteks ketasteks ja patsutada
köögipaberiga kuivaks. Mõõta maitseained kilekotti, panna sinna ka kartulid ja
raputada põhjalikult läbi. Laduda kartuliviilud ühe kihina plaadile ja
küpsetada 250 kraadi juures 10 minutit, keerata tükid ringi ja küpsetada veel
10-12 minutit ehk kuni lõigud on mõlemalt poolt pruunid ja küpsed.
Kommentaarid: mõnusad ja hea vaheldus tervetele ahjukartulitele. Mul küll sibulapulbrit seekord ei olnud.
Allikas: vana väljalõige arvatavasti "Kodukirjast"
Tellimine:
Postitused (Atom)